divendres, 3 de març del 2017

Dilemes i problemes: un de malalties i pacients...



Estimades i estimats alumnes, una vegada més us plantege un dilema per a que el reflexioneu el cap de setmana i pengeu les vostres conclusions.
En aquest cas es tracta d'un dilema vinculat a la bioètica i la experimentació mèdica.
A l'any 2006 una empresa nord-americana va dur a terme un assaig experimental d'un nou fàrmac, el TGN1412, dissenyat per a tractar la leucèmia, l'esclerosi múltiple i l'artritis reumatoide. Es van demanar homes sans com a voluntaris. Als voluntaris se'ls va oferir 2000 lliures esterlines (uns 2300 euros) a canvi d'uns pocs dies d'experiment. Les proves en animals havien donat resultats satisfactoris.

Syringe by agressti vanessa amb llicència CC BY 2.0
 
Es va seleccionar a 8 voluntaris. A 6 d'ells se'ls va injectar el medicament i als altres dos un placebo. Als pocs minuts de començar l'experiment el medicament va causar danys greus en els 6 voluntaris injectats i els va provocar, a curt termini, càncer limfàtic, malalties auto-immunes, com lupus, i predisposició a patir malalties greus per a la resta de la seua vida. Els voluntaris, en el moment de l'experiment, tenien entre 18 i 39 anys.
Amb posterioritat a l'experiment, un expert en bioètica, el doctor Ezequiel Emanuel, va defensar eixos procediments declarant que «la investigació és un bé social; necessitem millors tractaments per a l'artritis i la leucemia, però hi ha riscos. Ser un obrer de la construcció també comporta riscos i paguem a les persones per a que facen eixe treball».
Estàs d'acord amb aquesta afirmació? Creus que es deu administrar fàrmacs tan forts a pacients sans? O s'hauria d'experimentar amb pacients malalts? És prioritària la investigació que la seguretat encara que siga de 6 persones? Justifica la recerca d'un bé major el sacrifici d'uns quants?
Si vols més informació pots consultar el cas complet en els següents enllaços:



3 comentaris:

  1. Baix el meu punt de vista, la investigació és una part importantíssima de la ciència, que ens pot ajudar a curar i previndre malalties, a més de permetren's descobrir nous coneixements. Però, qui és el valent que s'injecta una sèrie de substàncies químiques sense saber el resultat? Aquestes 8 persones s'han oferit voluntàries a provar el nou medicament, per tant, es suposa que eren conscients de les conseqüències. Els investigadors no tenen la culpa del fatal final dels voluntaris, com anaven a saber el que passaria amb un medicament que mai s'ha provat? En aquest cas, crec que ningú no té la culpa; es podria dir que la culpa és dels voluntaris, però han sigut ells com podien haver sigut qualsevols altres. Compartisc la meua opinió amb el que ha dit el doctor Ezequiel Emanuel: hi ha riscos. No conesc els procediments que fa servir aquesta gent alhora de provar una injecció en persones, però en compte d'arriscar la salut de 8 persones, jo ho hauria provat amb una persona sana i una altra que pateix la enfermetat contra la qual s'ha fabricat el producte.
    La ciència és un món molt complexe e imprecís, i la investigació és necessària per a descobrir-lo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. desde mi punto de vista la afirmación del doctor es falsa, porque no se debe de experimentar ni con animales ni con personas, las personas que aceptan son muy tontas porque ponen su vida en una cuerda floja, puede que lo que le ingiera su cuerpo salga bien como pueda que no, pueden llegar hasta la muerte, no creo que deban de inyectar esos químicos a personas ni enfermas ni sanas,a las personas enfermas pueden que las alivie pero también puede que lo empeore, las personas sanas puede que nos les pasa nada como puede que llegue que su cuerpo no reaccione bien a los químicos que le han inyectado, yo considero que doctores e investigadores deberían de inyectarsela ellos mismos para que ellos mismos se den cuenta y no se pongan a jugar con la vida de las persona.

      Elimina
  2. En la meua opinió crec que sense cap problema es pot fer aquest experiment, perque els pacients son ells els que s'han oferit, sabent els riscos que pot portar. A més si un pacient está malalt d'alguna cosa, i no hi ha ninguna cura ni tractament que puga fer-lo millorar; si que es podria experimentar amb ell.

    Jordi Barchino José

    ResponElimina

Per a poder enviar comentaris has de registrar-te com a usuari.