divendres, 3 de març del 2017

Política: comencem imaginant.

Estimades i estimats alumnes,
els continguts que treballarem a la tercera avaluació estan vinculats a la filosofia política. No ens ocuparem de desenvolupar un estudi teòric de la Filosofia política, ni de fer un recorregut per diferents escoles o plantejaments respecte dels problemes que tractarem. Sens dubte que adquirirem els coneixements i gastarem els conceptes adients per a la reflexió política i, de segur també, tindrem notícia i coneixerem escoles de pensament polític que ens ajudaran a desenvolupar la nostra tasca, però, en lloc de fer-ho des de la perspectiva de les definicions de conceptes o de l'estudi de les teories, ho farem des de la pràctica de la reflexió política. En efecte, del que es tracta no és d'estudiar política sinó de reflexionar políticament.



Què necessitem per a reflexionar políticament? El primer de tot és que, per tal de poder dur endavant les tasques previstes per a la tercera avaluació, hem de definir el que serà el nostre personatge. Per què hem de definir un personatge? El fet de definir un personatge ens obliga, necessàriament, a pensar les qüestions que plantejarem des del principi, sense cap tipus de creença al voltant del que creiem que sabem. Si he de respondre des de la meua perspectiva personal de segur donaré moltes coses per sabudes o pressuposades, mentre que si he de fer l'esforç de pensar des del punt de vista d'una altra persona (encara que creat i definit per mi) hauré d'eixir de mi mateix i plantejar-me la possibilitat d'altres punts de vista que no són el que de forma espontània em sorgiria. La política, en definitiva, és l'art de conviure els humans i la capacitat de col·locar-se en el punt de vista de les altres persones, i poder entendre les seues raons es planteja com una virtut bàsica.



Des de quin punt de vista construirem la nostra reflexió? El plantejament habitual del tema, al menys els últims anys, ha sigut el d'aprendre alguns dels conceptes i problemes bàsics de la filosofia política per anar avançant per diferents escoles, plantejaments i explicacions per acabar en la necessitat de la reflexió constant i oberta estudiant la funció del pensament utòpic i el concepte d'utopia. Com ho farem nosaltres? Al contrari. Començarem definint una utopia per tal de posar de manifest tots els problemes que se'n desprenen de l'organització conjunta de la convivència en un espai concret. La utopia que definirem no serà la nostra sinó la del nostre personatge. És per això que heu de definir un personatge assumible.

Quines característiques ha de tindre el vostre personatge? En primer lloc (encara que tal volta serà l'últim que definiu) ha de tindre nom i cognoms, identitat concreta. Heu de definir la seua edat, sexe, estat, les seues característiques físiques, psicològiques i emocionals. Podeu també, si voleu, definir la seua ideologia, situació vital, laboral i inclús pensar part de la seua biografia. Com més pensat tingueu al vostre personatge més rica serà la reflexió que puga fer al voltant de la política. De segur que anirà evolucionant al llarg del trimestre. Si aneu incorporant al vostre personatge tots els matisos i canvis del seu creixement polític feu-ho en un document a banda per tal de poder observar la seua evolució al final del trimestre.

Si algú de vosaltres vol, també pot afegir al seu personatge imatge. Podeu generar el seu avatar o il·lustrar la seua aparença i la de tot allò que aneu reflexionant (aspecte concret de la vostra Utopia). Arribeu fins on arribe la vostra imaginació.

Una volta definit el vostre personatge us aniré demanant tasques per tal d'anar creant la seua utopia. Eixes tasques es podran plantejar en el format que decidiu (text, imatge, àudio, vídeo, animació…) sempre i quan s'ajuste a la reflexió demanada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per a poder enviar comentaris has de registrar-te com a usuari.