dissabte, 6 de maig del 2017

Dilemes i problemes: Coventry Blitz

Estimades i estimats alumnes, da més us propose un dilema que crec que trobareu interessant. Recordeu que heu de plantejar la reflexió al voltant del dilema des de la perspectiva del personatge que heu dissenyat per a la tasca que tenim entre mans de dissenyar una utopia. A més, el dilema està seleccionat per poder pensar des de la perspectiva de qui te un cert poder polític. Benvingudes i benvinguts al Dilema de Coventry.

Yteng_1b by Greg Goebel amb llicència CC BY-SA 2.0

Durant la II Guerra Mundial els serveis secrets anglesos descobriren el codi secret (Enigma) que gastava l’exèrcit alemany per a les seues comunicacions. Un dels primers missatges que pogueren desxifrar va ser el pla per a bombardejar i destruir la ciutat de Coventry en abril de 1940. L’Estat Major i el Primer Ministre Winston Churchill hagueren de prendre una decisió. Podien avisar la població de la ciutat i organitzar l’evacuació per tal d’evitar víctimes, però si ho feien els alemanys sabrien que havien desxifrat el codi, el canviarien i els serveis secrets no podrien saber quins eren els plans dels alemanys, cosa que els impediria salvar moltes vides i complicaria la victòria a la guerra.
Què haurien de fer? Avisar a la població o guardar silenci?

crypto rings from a Enigma by Simon Claessen amb llicència CC BY-SA 2.0

Al voltant d’aquest problema hi ha diverses postures. Hi ha qui pensa que no és més que una llegenda i que Winston Churchill no va rebre mai eixa informació completa. Va rebre la informació del bombardeig dos dies abans però no el nom de la ciutat bombardejada. També hi ha qui diu que va rebre la informació completa només 75 minuts abans del bombardeig. En qualsevol cas, per a nosaltres i per a poder reflexionar sobre les decisions polítiques, ens resulta irrellevant la seua veritat històrica. Penseu pel vostre personatge, preneu una decisió i expliqueu-la als comentaris d'aquesta entrada. Recordeu que la descripció del vostre personatge no està a cap entrada del blog, amb la qual cosa heu de fer una bona justificació de la decisió aportant les característiques del vostre personatge que siguen necessàries per a que qualsevol puga entendre-la.
Bon cap de setmana i bona reflexió.

1 comentari:

  1. Posseir una informació que pot canviar totalment les coses, no és gens fàcil. Quasi sempre, al escollir algú ix perjudicat, o alguna cosa no acaba de resoldre’s. El senyor Primer Ministre Winston Churchill, en aquells moments de nervis i debatius com aquells havia de pensar pel bé de la seva nació. Per una part, tenien la avantatja d’estar assabentats pels plans de l’enemic, tenien la possibilitat de tenir cap víctima, però per altra eren conscients que els alemanys s’adonarien del descobriment i podrien causar menys danys... Després de raonar-ho i relacionar-lo amb el meu personatge, pense que ell creuria millor l’opció de no avisar a la població i preparar-se amb el seu exèrcit per poder contraatacar i evitar les majors morts possibles. He cregut que aquesta seria l’elecció del meu personatge, degut a que és una persona decidida, objectiva i discreta, a més a més de poble i desconfiat en les diferents reaccions de la gent i el que podrien causar aquestes.

    ResponElimina

Per a poder enviar comentaris has de registrar-te com a usuari.