divendres, 30 de setembre del 2016

Fitness filosòfic: un poc de silenci per a poder mirar.

Estimades i estimats alumnes, recomencem el fitness filosòfic. Com ja us he anat contant al llarg de les darreres setmanes, cada divendres proposaré al blog algun exercici o activitat que, sense estar directament vinculada als continguts de l'assignatura, ens pot ajudar a treballar i ampliar la nostra capacitat per a la reflexió.
Després d'un estiu molt llarg i una arrancada de curs esgotadora (totes ho són) us plantejaré hui un fitness per a començar a entrar en la dinàmica.
Del que es tracta és de llevar-li el só a la tele.

AK Rockefeller   Llicència CC BY-SA 2.0

                                             Duració: 10 minuts aproximadament.
                                             Material: un televisor encès.
                                             Efecte: instructiu.

És prou estrany que veiem la televisió de manera efectiva. De fet, en realitat, el més habitual és el contrari: per més hores que passem davant d'ella, en realitat no estem veient-la. La majoria de les vegades el que estem fent és escoltar-la, no ens fixem en allò que hi ha a les imatges sinó que les interpretem com a complement del só.
Comenceu per llevar-li el só i mireu. Observeu allò que està passant a les imatges sense explicació. Primer tindreu una lleugera sensació de ridícul. Totes les escenes que podem veure a la televisió sense el seu só adquireixen una aura de comèdia o intranscendència. Penseu què seria d'una pel·lícula de terror sense la seua banda sonora (podeu fer la prova si voleu). Tot resulta ridícul: les pel·lis, els cantants, les discussions a les tertúlies, les urgents notícies de la política nacional, els anuncis sense música ni estrès… A mesura que avanceu en el vostre experiment descobrireu que la vostra capacitat de mirar es fa més aguda i que repareu en detalls que abans passaven desapercebuts. Malgrat això, adquirireu la consciència que a tot allò que està passant davant de vosaltres li manca el sentit, no té significat, perquè està buit. Penseu ara una cosa abans de tornar a pujar el volum: deixa d'estar buit tot el que ofereix la tele quan recuperem el só? o en realitat la funció del só és que no ens adonem que tot això que ens ofereixen està buit? Finalment sembla que la tele també ens pot ajudar a reflexionar.
Podeu deixar les vostres impressions i pensaments en els comentaris a aquesta entrada.
Bon cap de setmana.

Abandoned TV by Jason Bolonski Llicència CC BY 2.0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per a poder enviar comentaris has de registrar-te com a usuari.