divendres, 27 de maig del 2016

Fitness filosòfic: Paraules, paraules, paraules...

Hamlet, segon acte escena segona:

POLONIO: Què està llegint, senyor?
HAMLET: Paraules, paraules, paraules...

Estimades i estimats alumnes, un fitness filosòfic més... i cada vegada queda ménysper acabar el curs.
Hui us propose endinsar-nos a la visió delmón de Hamlet i descobrir què amaguen les paraules.

           Duració: de 2 a 3 minuts.
           Material: el que tingues a mà.
           Efecte: desimbolitzador.

El que us propose es buidar les paraules desentit. Ens hem acostumat, al llarg de la vida i a força de gastar-les, a pensar que lesparaules tenen un referent fixe i segur... però, de vegades, hem experimentat la feblesa del sentit quan ens hem trobat amb paraules que referien a més d'una realitat concreta, per exemple viatjant a altres llocs en els quals les paraules es gasten d'una altra manera. Segur que sempre heu mirat de reüll i amb desconfiança la polisèmia.


Busqueu un lloc tranquil. És convenient que no us destorbe ningú mentre dugueu a terme l'exercici. Agarreu un objecte (en el nivell avançat podeu fer-ho sense objecte), mireu l'objecte triat i repetiu el seu nom moltes vegades seguides. "Ulleres" "ulleres" "ulleres" "ulleres"... Sense córrer, no és una cursa, però de forma constant. Arribarà un moment en que es desmoronarà el sentit. La paraula sonarà igual però estarà com acartonada, gastada, sense referent. S'haurà dissociat só i objecte i la familiaritat del significat quotidià haurà desaparegut. Estàs repetint una sèrie de sons estranys, absurdes, insignificants... Gaudeix de la sensació d'estranyesa. L'objecte també anirà fent-se estrany, perdent consistència i esdenvindrà, a poc a poc, en matèria desconeguda. Podeu, per fi, contemplar la realitat.

Segur que ja ho heu fet de menudes i menuts.Practiqueu aquest joc dissociatiu per tal d'adquirir l'habilitat d'accedir a la realitat més intima dels objectes, el seu pur ser objecte sense sentits ni obligacions simbòliques. A mesura que avanceu amb els objectes penseu en quina mesura passa també amb els conceptes abstractes. Si s'atreviu probeu amb conceptes morals, polítics, metafísics...

Practiqueu i, si voleu, ens ho conteu.
Bon cap de setmana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per a poder enviar comentaris has de registrar-te com a usuari.