divendres, 13 de maig del 2016

Fitness filosòfic: Fem un mapa dels sons?

Estimades i estimats alumnes, una vegada més arribem al divendres i arriba una nova proposta de Fitness filosòfic. L'última proposta us plantejava mirar en moviment i observar (i imaginar) les vides per les que passàveu de forma fugaç. La proposta de hui implica també «mirar» però no amb els ulls.

                                               Duració: de 10 a … minuts.
                                               Materials: un llit (o un sofà), una porta i una finestra obertes.
                                               Efecte: Contemplatiu, enriquidor.

Vilma Liella  Licencia CC BY-SA 2.0  

Del que es tracta és d'escoltar amb atenció eliminant qualsevol altra informació de qualsevol dels altres sentits. Busqueu el moment oportú: no pot ser un moment de cansament o son, sinó un moment en què pugueu concentrar tota la vostra atenció en una tasca concreta. Busqueu també el lloc adequat: el millor és fer l'exercici gitat. Obriu la porta i, si pot ser, les finestres de la vostra habitació, giteu-se al llit i tanqueu els ulls. Deixeu caure tot el cos com si no tinguéreu força als músculs i dediqueu tota la vostra atenció als sorolls que arriben a les vostres oïdes. Al principi semblarà que sentiu poques coses però, a mesura que concentreu la vostra atenció, us sorprendrà la quantitat de coses que sentim constantment. No es tracta d'escoltar i ja està, es tracta d'escoltar de forma activa i conscient. Seleccioneu un dels sorolls que us arriba i viatgeu fins a l'escena: tal volta algú de casa a la cuina (pels sorolls sabreu qui és i què fa), tal volta els sorolls que arriben del carrer, tal volta una conversa que ens arriba distorsionada des del pis de dalt… Seleccioneu i pareu atenció, imagineu l'escena, intenteu, sempre amb els ulls tancats, veure a les persones que participen, imaginar els seus moviments, les coses que agarren, deixen, menegen, etc. col·loqueu-se al mig de la situació sense estar, només amb allò que us arriba a les oïdes… No tingueu presa, s'heu de prendre tot el temps necessari per tal de gaudir de l'escena. Després, deixeu eixos sons, seleccioneu un altre, i feu el mateix: concentreu la vostra atenció, mireu l'escena, gaudiu dels sons, imagineu (veieu) les seues causes… Aneu dibuixant, a poc a poc, el mapa dels sons del vostre entorn.
Una vegada acabeu, sense preses, torne a insistir, obriu els ulls sense deixar de concentrar tota la vostra atenció a allò que escolteu i mireu l'escena que sentiu.

Quan acabeu, si voleu, ens ho conteu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per a poder enviar comentaris has de registrar-te com a usuari.