divendres, 4 de novembre del 2016

Fitness filosòfic: passar sense mòbil.


Estimades i estimats alumnes, una setmana més us propose un nou exercici de fitness filosòfic per tal d'enfortir la nostra atenció i la nostra capacitat reflexiva.

Com ja heu vist al títol del que es tracta és de passar sense mòbil. El primer que hem de fer és prendre consciència del nostre grau d'intoxicació. És probable que de primeres penseu que aquesta proposta no té massa sentit i que no suposarà ni esforç ni reflexió perquè no esteu enganxades o enganxats al mòbil: el teniu controlat i si no voleu no el gasteu. És prou habitual que se'ns passen inadvertides les nostres dependències fins que les mirem amb detall o intentem controlar-les de veritat. Penseu on està el mòbil en aquest mateix moment en que esteu llegint açò (tal volta, inclús, esteu llegint-ho a la pantalla del vostre telèfon), penseu en totes les vegades que, sense pensar-ho i inclús sense voler-ho de forma conscient, us trobeu amb el mòbil a la mà. Cinc? Dotze? Vint vegades? Al dia? Per hora? Estigues en el punt que estigues aquest exercici et vindrà bé.


Teléfono by Ludo amb Llicència CC BY 2.0

No es tracta de «resistir», com si aguantarem la respiració baix de l'aigua, sinó de tindre una vida «normal» sense el mòbil. No patiu, anirem per fases. Comenceu per moments relativament breus. Deixeu el mòbil apagat o en silenci en un calaix que no estiga al mateix lloc que tu. Abandoneu-lo. I no us preocupeu, segur que ell estarà bé. Experimentareu, al principi, una lleugera sensació de nuesa. No busqueu substitutius: el mòbil d’un altre, l’ordinador, la tableta... Heu d’explorar eixa sensació d’estar sense mòbil, de no rebre missatges, ni comunicacions, ni saber què fan o no els teus amics... la sensació que el món està mal encaixat, desajustat...

modificat a partir de La mano by Fotero amb Llicència CC BY-NC 2.0

Allarga els moments sense mòbil durant el cap de setmana fins que arribes, tal volta, a tota la vesprada sense mòbil. En eixe moment estaràs en disposició de pensar el tipus de control que el teu telèfon exerceix sobre tu, el control que té del teu horari i la teua atenció. Organitza el teu temps (i l’ús dels teus aparells) con tu decidisques. Si vols ens contes les teues conclusions als comentaris.

Bon cap de setmana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per a poder enviar comentaris has de registrar-te com a usuari.